29 Aprilie 2024Sursa: I.P.J. Arad

Analiza activității I.P.J. Arad în primele 3 luni ale anului 2024

Din punct de vedere al infracționalității sesizate, au fost înregistrate 1.839 de fapte, dintre care 989 de infracțiuni judiciare, 247 de natură economico-financiară și 603 de altă natură, înregistrându-se o ușoară creștere față de acceași perioadă a anului trecut, cu 4,02%. În mediul urban, au fost înregistrate 1.296 de fapte, cu 57 mai multe față de anul precedent, iar în mediul rural, 543, o creștere cu 14 fapte.

Din numărul total al infracțiunilor sesizate în primele 3 luni ale anului, 798 se regăsesc în municipiului Arad (aproximativ 44%). Acceași perioadă a anului trecut, au fost înregistrate 814 fapte.

Infracționalitatea judiciară prezintă o scădere cu 95 de fapte. Principalele infracțiuni sesizate în primele 3 luni rămân, și în acest an, cele contra patriomniului, pe trend descrescător (-2,39%): 734 de fapte sesizate în 2024, față de 752 în primele 3 luni din 2023. Dintre acestea, 361 au reprezentat furturi, înregistrând o scădere cu 15,85%. Majoritatea categoriilor de furt sunt în scădere, singurul indicator unde se înregistrează creșteri fiind furturile din societățile comerciale.

Infracționalitatea stradală a înregistrat o creștere cu 34 de fapte față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv 172 de fapte.

Cele mai multe fapte din categoria infracțiunilor stradale stradală au fost, în primul trimestru al anului, lovirile: 68 de fapte față de 24, anul trecut. Din numărul total, aproximativ 75% au fost în municipiul Arad. 492 de persoane au fost cercetate în calitate de suspecți, față de 546 în anul precedent. Au fost dispuse măsuri preventive față de 86 de persoane, (mai puțin cu aproximativ 5% față de anul anterior).

Din punct de vedere al combaterii contrabandei cu țigarete și tutun, în primele 3 luni ale acestui an, fost desfășurate 79 de percheziții și organizate 4 acțiuni specifice, sub coordonarea parchetelor competente și în colaborare cu alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și subunitățile  Inspectoratului de Poliție Județean Arad, au ridicat, în vederea confiscării, aproximativ 361.000 de țigarete susceptibile a proveni din contrabandă, în valoare totală de aproximativ 352.500 de lei. Au fost dispuse măsuri preventive față de 11 persoane.

Polițiștii arădeni au emis, în primele 8 luni ale acestui an, 58 de ordine de protecție provizorii (față de 52 în anul precedent), toate confirmate de unitățile de parchet. În primele 3 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 230 de cazuri de violență domestică, din care 131 în mediul urban, față de 197 în anul precedent (117 în mediul urban).

Siguranța rutieră rămâne o prioritate a poliției arădene, fiind organizate, periodic, acțiuni pentru impunerea respectării legislației rutiere pe șoselele din județ. Au fost organizate 352 acțiuni, pe șoselele din municipiu și județ, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român, Consiliul Județean (cântarul mobil), polițiști locali și alte structuri.

În primele 3 luni ale anului, activitățile preventive și de combatere a încălcării legislației rutiere au vizat principalele cauze generatoare de accidente rutiere : viteza excesivă, neacordarea priorității de trecere pietonilor și neacordarea priorității de trecere vehiculelor. Rezultatul vizibil și cel care ne bucură cel mai mult este scăderea cu peste 42% a numărului de persoane decedate ca urmare a accidentelor rutiere: 4 (față de 7 în anul precedent) și cu peste 12% a persoanelor rănite grav: 13 în 2024 față de 15 în 2023. Numărul persoanelor rănite ușor, în accidente ușoare a scăzut, de asemenea: de la 112 în 2023, la 102 în acest an. Numărul accidentelor ușoare a rămas aproximativ același: 84 (față de 83 anul trecut).

De asemenea, a fost înregistrată o creștere a numărului de infracțiuni la regimul circulației rutiere, de la 192 în 2023, la 216 în 2024 (+12,5%). Numărul de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști în primele 3 luni ale acestui an este 9.095, în scădere față de anul precedent (-18%). Au fost reținute 621 de permise de conducere și retrase 385 de certificate de înmatriculare.

În anul 2024 au fost desfășurate 7 razii și 264 de acțiuni, pentru prevenirea accidentelor rutiere și descurajarea fenomenului infracțional.

Siguranța școlară rămâne o prioritate a polițiștilor arădeni, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor, personalului didactic, precum și pentru prevenirea delincvenței juvenile, în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar. În perioada de referință au fost înregistrate 13 fapte de natură penală, față de 10, în aceeași perioadă din 2023.

Totodată, continuă activitățile preventive în mediul școlar, desfășurate de polițiștii Biroului de Siguranță Școlară, Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității, precum și polițiștii din cadrul subunităților.

În acest context, la nivelul I.P.J. Arad se acționează pe mai multe direcții, în baza unor planuri de măsuri care prevăd activitățile în care efectivele noastre sunt angrenate.

Un plan de de acțiune, întocmit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației, Ministerului Justiției, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Sănătății, Serviciului Român de Informații, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, și Ministerului Finanțelor, prevede organizarea de activități pentru prevenirea consumului de droguri sau  altor substanțe cu efect psihoactiv, ca risc major la adresa siguranței individuale și naționale.

Un alt plan de măsuri a fost întocmit la nivelul Prefecturii Județului Arad, unde, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. din teritoriu, și Inspectoratul Școlar Județean Arad, sunt desfășurate activități de prevenire a consumului de alcool și droguri printre elevi,

Totodată, la nivelul I.P.J. Arad, este în desfășurare o campanie de prevenire a infracționalității în mediul online, unde sunt angrenate atât universitățile din Arad, cât și universități din județele Timiș și Caraș-Severin, precum și structuri de combatere a infracționalității din domeniu, din județele implicate.

Vă reamintim că începând cu data de 24 aprilie a.c., a fost dat startul sesiunii de admitere în cele 2 unități de învățământ postliceale ale Poliției Române, din Cluj-Napoca și Câmpina, perioada de înscriere fiind până la data de 14 mai a.c., (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică), candidații pot depune cererile de înscriere, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail resurseumane@ar.politiaromana.ro .

Galerie foto